DomovIzletiSV. IGNACIJ NA RDEČEM BREGU (887 M)

SV. IGNACIJ NA RDEČEM BREGU (887 M)

Podružnična cerkev župnije Sv. Lovrenc, zgrajena okoli leta 1750.
Posebnost cerkve je glavni oltar, ki ga kje izdelal Jožef Straub in je bil na Rdeči breg premeščen iz frančiškanske cerkve v Ormožu.
Je v Sloveniji edina cerkev posvečena s. Ignaciju Lojolskemu. Pot je markirana.

Opis poti

Iz središča kraja se podamo po lokalnih ulicah proti S, kjer v zaselku Puša naletimo na eno najstarejših lesenih slovenskih hiš – Ladejenkovo, ki naj bi bila stara preko 400 let. V njej so občasne etnološke razstave. Od tu se spustimo v dolino potoka Slepnice in pričnemo vzpon na Rdeči breg. Pot nas vodi po pretežno borovo-bukovem gozdu mimo manjših samotnih kmetij z razgledom na lovrenško kotlino. Po zadnjem, nekoliko daljšem, vzponu pridemo na vrhnji greben do kmetije Hudej. Nadaljujemo še dober kilometer proti zahodu po makadamski cesti. Do cerkve sv. Ignacija Lojolskega, edine cerkve posvečene temu svetniku pri nas, prispemo po dveh urah hoje.

Po počitku na travniku ob cerkvi ali v senci starih lip se vrnemu po isti poti v Lovrenc ali se po grebenu mimo Hudeja podamo na vzhod do lovskega doma pri Klančniku, kjer je čez vikend običajno možno dobiti osvežilne pijače, po dogovoru pa tudi hrano.

Od Klančnika se po označeni poti spustimo proti sedlu Ciglenica, nekaj 100m do kmetije Kapus in po gozdni poti navzdol v dolino Slepnice. Čaka nas še vzpon v Lovrenc.

Vsako leto 31. julija, ko praznuje sv. Ignacij Lojolski, in na najbližjo nedeljo, je v cerkvi ob 11. uri sv. maša.

Lastnosti poti

Najnižja točka: 380 m (dolina potoka Slepnica)
Najvišja točka: 886 m (cerkev sv. Ignacija)
Višinska razlika: 740 m
Čas hoje: 2 uri do sv. Ignacija, skupaj 4 ure 30 min
Težavnost: lahka pot
Literatura: karta Pohorje 1:50.000 PZSDostopnost
Dostopnost
Črno / beloPodčrtaj povezaveBerljiva pisavaTemni kontrastSvetli kontrast
A A A
Zapri