Posebnost Pajštve

Posebnost pajštve je, da so sadje sušili v notranjosti na derah, kurili pa so od zunaj. Dere so nameščene na lesenih valjih (»valcnih«), da se z lahkoto premikajo in prestavljajo na želeno višino oz. k izvoru toplote, da se sadje enakomerno suši. Sadje za sušenje so doma očistili in pripravili. Hruške in slive so sušili cele, jabolka pa so razrezali na štiri dele, kar se je posušeno imenovalo »platiči«, suhe hruške pa »kloce«.Kdor je želel sušiti sadje, je moral s sabo pripeljati drva. Za sušenje je skrbel hlapec iz župnišča. Počasen ogenj je gorel dan in noč. Po navadi se je sadje sušilo dva do tri dni. Vmes ga je bilo treba obračati in prebirati. 


Dostopnost
Dostopnost
Črno / beloPodčrtaj povezaveBerljiva pisavaTemni kontrastSvetli kontrast
A A A
prekliči dostopnost
Zapri