Marijin studenec

Ena izmed najznačilnejših naravnih znamenitosti Lovrenca so dobro poznana Lovrenška jezera, največja pohorska barja, oddaljena nekaj kilometrov iz centra Lovrenca. 

Bližje trškega jedra pa najdemo Marijin studenec. Naraven izvir, nahaja se v gozdu, pod naseljem Gaberca in nad potokom Slepnica, zanj je značilno, da skozi vso leto obdrži isto temperaturo vode. Pozimi voda ne zmrzne, poleti pa ne presahne. O izviru ni nobenih pisnih virov, obstajajo pa pripovedi občanov. 

Ena izmed prepovedi pripoveduje o tem kako je studenec dobil svoje ime: “Bila je huda zima, pred davnimi, davnimi časi, ko je po naših krajih hodila Marija. Želela je oprati plenice, vendar v bližini ni bilo vode. Naenkrat je izpod skale pritekla voda, ki je bila ravno pravšnja, da Marijo ni zeblo v roke. Pravijo, da je voda blagoslovljena. Po Mariji iz zgodbe je studenec dobil ime Marijin studenec.” Na studencu naj bi bil viden tudi odtis njene noge.

Po besedah krajanov, je voda v studencu zdravilna, ima zdravilno moč. Nekoč so ljudje hodili namakati vanjo svoje boleče noge in roke, da so se znebili bolečin. V poletnih dneh so otroci hodili po njo in jo nosili na njive ženicam.

Ob Marijinem studencu je postavljena klopca, na kateri lahko posedimo, se sprostimo in prisluhnemo zvokom narave.


Dostopnost
Dostopnost
Črno / beloPodčrtaj povezaveBerljiva pisavaTemni kontrastSvetli kontrast
A A A
Zapri