DomovCERKEV DEVICE MARIJE V PUŠČAVIArhitektura cerkve

Arhitektura cerkve

Cerkev je impozantna slopna bazilika italijanske pozne renesanse (17. St. ) s tremi ladjami. Zunaj je nekoliko prozaična z praznimi stenami in neokusnimi polmeseččnimi okni, znotraj je pa lepa organska razvrstitev.

Po vzorcu starih bazilik nadkriljuje glavna ladja stranski s puševnima strehama. Stropi glavne ladje imajo kapiteljsko ogrodje toskanske razporedbe. Lahko se reče, da je cerkev spomeniško najpomembnejša stavba šentpavelskih benediktincev, poleg romarske samostanske cerkve v Št. Pavlu. Tudi veliki oltar, ki se dviga v silno višino, v štirih nadstropjih, je velikopotezno delo domačega baroka druge polovice 17. stoletja.

Cerkev je med največjimi v Sloveniji: 45 m dolga, 15 m široka in 14,75m visoka. Zidana je na polotoku, ki ga od treh strani obliva potok Radoljna. 

 

Oltarji:

Glavni oltar

Prenovljen v letih 1971-73. Na oltarju je lep kronani kip Marije Kraljice in Pomočnice z Jezusom v naročju. Nad kipom je Sv. Duh in Bog Oče z zemeljsko kroglo. Nad Marijinim kipom je sv. Benedikt, ob njegovi strani sta sv. Štefan in sv. Lovrencij. Še više zgoraj je v sredini sv. Katarina, desno od nje neka redovnica in levo sestra sv. Benedikta Sholastika. Čisto na vrhu je postavljen nadangel Mihael. Vsi ti kipi so obdani z angelčki. Oltar ima lep lesen antipedij z reliefi: Mati Božja z Jezuščkom ob strani, sv. Peter in sv. Pavel.

Križev oltar

Lep velik križ obdajajo angelčki, na vrhu je presveta Trojica (ob oltarju sta sv. Jožef in sv. Terezija Velika. Ti kipi so shranjeni, ker niso več uporabni.

Rožnovenski oltar

je posvečen Mariji, ki ob molitvi vernikov prinaša pomoč. Okrog njene slike so v naravni velikosti sv. Dominik, sv.David, sv. Ožbalt in sv. Benedikt. V zgornji vrsti so Mojzes, sv. Florjan, sv. Katarina, sv. Salamon in sv. Zaharija.

Oltar sv. Jožefa

Ob strani sv. Jožefa sta sv. Janez Krstnik in sv. Janez Evangelist.

Oltar sv. Benedikta

Slika predstavlja sv. Benedikta pri premišljevanju. V spodnji vrsti so sv. Nikdai, sv. Leopold, sv. Henrik in sv. Avguštin, v zgornji pa sv. Jurij, sv. Frančišek, sv. Barbara, sv. Tomaž Akvinski in sv. Sebastijan.

Nad stranskima ladjama so obokane line, kjer so prespali romarji.

Orgle imajo dva manuala in več registrov. Izdelal jih je Josip Brancll 1901. Leta 1862 so bile izdelana velika cerkvena vrata s podobama Device Marije in sv. Jožefa, ki še danes vzpodbujajo pozornost. Cerkev ima štiri nove zvonove iz l. 1966 in 1967 (večji ). V cerkvi je grobnica, kjer so bili pokopani Benediktinci.

 Dostopnost
Dostopnost
Črno / beloPodčrtaj povezaveBerljiva pisavaTemni kontrastSvetli kontrast
A A A
Zapri